Etica juristului formator de opinie

31_justitia-romana

Cum ajunge un jurist formator de opinie ? Prin trei căi. Fie este un profesionist exemplar, care dă soluții pertinente pe spețele instrumentate și astfel ajunge să fie căutat pentru a emite niște puncte de vedere, fie este un practician foarte vocal, care reușește să atragă un anumit segment de public, de regulă fără cunoștințe juridice, fie ajunge printr-o întâmplare fericită să fie ministru al justiției. De regulă, la noi cele mai uzitate căi sunt ultimele două.

Astfel că ne trezim că într-o țară unde avem o legislație destul de clară pe anumite instituții  juridice se aud voci stridente care aleg să strige așa cum pot că anumite drepturi au prioritate față de altele. Zilele trecute, doamna ministru de Justiție alege să se plângă public că sunt prea puține persoane condamnate pentru rasism și xenofobie, în condițiile în care anumite drepturi cum este dreptul la căsătorie ar fi respins de valorile tradiționale și simpatizanții acestora.

Mi se pare sfidător că doamna ministru și alți combatanți nu înțeleg că din postura lor de practicienti ai dreptului și de formatori de opinii lansează niște pante pe care se poate aluneca foarte ușor. La fel de ușor cum se vrea. Adică aleg să ignore, să jignească și să blameze un grup de vreo 3 milioane de oameni, fanatici religioși cum li se mai spune, pentru că respectă legislația țării. Care legislație ? Aia de a menționat expres în Codul Civil, art. 258 ce reprezintă familia. Care spune așa : „ (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora, precum și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea și educarea copiilor lor. …(4) În sensul prezentului cod, prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie.” Mai departe în art.259 Cod Civil alin (1) se spune : Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii.Iar articolul (2) spune și mai frumos :Bărbatul și femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie.

Și atunci cum poți să spui că nu se respectă dreptul la căsătorie, când legea prevede condițiile de fond și de formă ale căsătoriei, iar oamenii sunt ținuți să o respecte. De când am ajuns în România să fim condamnați că respectăm o lege în vigoare ? Cum e posibil ca cea mai înaltă autoritate în domeniu, ministrul justiției, în tandem cu președintele țării, să poată afirma public astfel de lucruri și să nu fie apostrofați și sancționați?

Dacă cei puși în vârful ierarhiilor din țară nu înțeleg să respecte și să păstreze ori să explice legislația țării ce ne mai așteptăm la oamenii fără cunoștințe juridice? Unde e respectată etica profesională ?

Am mai citit opinia doamnei și a celor din jurul dumneaei cum că nu sunt reglementate situațiile persoanelor care trăiesc în concubinaj, pentru că lor li se restrânge nu știu ce drept. Asta întreb și eu, ce drept li se restrânge cât timp erau liber să se căsătorească dacă vroiau și considerau că le era util să se supună unei forme legale de coabitare. Iar pentru persoanele de același sex, cu tot regretul pentru situația lor, legea română nu permite astfel de mariaje iar dacă tot doresc să facă un astfel de mariaj au dreptul la liberă circulație în statele care o permit, unde cu siguranță vor găsi și mai bune condiții de trai și muncă.

În România este garantat și dreptul la muncă, dar deja au plecat din țară 4 milioane de oameni cărora statul român nu le-a putut respecta imperativul indicat de articolul 47 din Constituția României care prevede că „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent”. Cum e reușit până acum Statul Român să asigure un nivel de trai decent în țară, în condițiile în care avem încă localități fără acces, fără curent, fără apă, fără dispensar, fără medici ?

În România este garantat dreptul la învățătură, dar sistemul de învățământ este mai căzut ca oricând datorită proastei salarizări a dascălilor și distrugerii sistematice a informației prezentate, a instabilității măsurilor de evaluare , a incertitudinii examenelor naționale și a multor altor probleme.

În România este garantat și dreptul la cultură, însă există atât de multe localități în țară unde sălile de teatru sunt goale pentru că sunt lăsate la mâna unor autorități nepăsătoare, unde există alte interese, numai culturale nu.

În România există garantat dreptul la sanatate, dar pacienții români mor cu zile în spitalele arhipline, lipsite de materiale necesare și nedezinfectate.

Statul român este obligat prin Constituție să asigure dreptul la un mediu sănătos, dar organele statului închid ochii la toate tirurile care pleacă încărcate cu lemne înspre străinătate în timp ce pădurile dispar încet, încet dar sigur.

Sunt atâtea drepturi pe care Statul este obligat să le respecte și să le asigure conform Constituției României și nu o face.

În schimb avem reprezentanți de seamă în statul nostru care se hotărăsc să copieze ce au făcut alte state ( și au regretat) doar doar să se considere că suntem în rândul lumii.

Când vom fi noi în rândul lumii ? Când vom avea noi siguranța actului medical și a serviciilor medicale ? Când se vor opri defrișările ilegale ? Când vă veți opri să distrugeți învățământul nostru ? Când veți asigura mediul economic propice pentru un trai decent ? Nu știți ce înseamnă un trai decent ? Ia, dați-va jos de pe piedestalul pe care ați urcat și când aveți vizite de lucru prin străinătate, vedeți ce-și permite un simplu vânzător comercial, o femeie de serviciu și un măturător de stradă și comparați traiul lor decent cu al profesorilor universitari cu cele mai mari grade academice să vedeți cine e mai sus. Când veți putea să vă ridicați la nivelul unui Ștefan cel Mare, unui Mircea cel Bătrân, unui Vlad Țepeș ?

Iar apoi, după ce toate vor merge strună în țara asta și veți respecta toate drepturile garantate de Constituția României, veți avea legitimitatea de a visa să modificați alte drepturi. Și chiar și atunci, vocea poporului, care are garantat dreptul la petiționare și la inițiativă legislativă prin Constituție, va prima…pentru simplul fapt că voi ar trebui să reprezentați poporul, prost cum îl considerați, tradiționalist sau nu, și nu alte interese meschine din afara țării. Iar dacă tradițiile țării și valorile ei tradiționale vă rușinează, vă deranjează, vă lezează, chiar nu aveți ce căuta în funcțiile pe care le dețineți pentru că nu sunteți vocea poporului.

„Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,

Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,

Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,

Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! ” ( Mihai Eminescu – Scrisoarea III)

Sursa foto : http://www.nouaconstitutie.info

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s