Frica de autoritate

rule-1580862_1280

Știați că frica de autoritate se traduce în lipsa de coloană vertebrală, iar executarea orbește a ordinelor vădit ilegale  nu reprezintă o cauză justificativă de înlăturare a răspunderii ?

Învățasem la dreptul penal despre teoria baionetelor inteligente și mă mir că deși nu mi-a plăcut deloc penalul în facultate se pare că esența teoriei am reținut-o. Și asta mai ales pentru că majoritatea oamenilor înzestrați cu o oarecare autoritate sau cu o oarecare libertate de exprimare în toate domeniile de activitate se încadrează perfect în ceeea ce spune teoria baionetelor inteligente. Însă prea puțini cunosc faptul că acționând din inerție în executarea ordinului autorității competente , nu sunt exonerați de răspundere atunci când ordinul superiorului este vădit ilegal. Adică „noi muncim, nu gândim” și „ordinul se execută, nu se discută” nu se mai aplică în niciun domeniu sau ar fi de preferat să nu se mai acționeze orbește în ascultarea ierarhicului superior doar pentru că este undeva mai sus.

Nicicând nu ne-a cerut Dumnezeu să fim proști, spunea părintele Calistrat. De asta suntem înzestrați cu rațiune, avem un anumit nivel de cunoaștere, avem mai mult ca oricând posibilitatea informării pe orice temă de interes, pentru ca analizând toate datele problemei să putem să ne pronunțăm într-un mod particular, după cum ne dictează liberul arbitru și să tragem singuri concluziile într-un mod asumat.

……

Frica nu-i bună, să știți, e de la ăl rău. E de la cel ce nu vrea să vă afirmați, să mărturisiți, să vă arătați caracterul, formarea, capacitatea și nivelul de cunoștinte acumulat. Nu-i a bună. Un om vertical trebuie ca în domeniul în care activează să poată emite și afirma cu ușurință orice punct de vedere, să-și asume paternitatea afirmațiilor și să poată sta cu fruntea sus în fața oricui, chiar și în fața organului ierarhic superior. Ierarhiile nu înseamnă slavie, nu înseamnă că suntem sub dictatură, decât dacă ne complacem să stăm în postura de ghiocel, ca să nu supărăm cu vreo opinie pe vreun superior. Astfel de oameni nu vor fi apreciați nicicând, nu vor fi evaluați ca având verticalitate și siguranță în luarea deciziilor și nici în acțiunile lor.

E un paradox că toată lumea așteaptă să se schimbe în bine toate organismele de la cele din administrație la cele din  sănătate, cultură, religie, justiție, educație și armată, dar prea puțini sunt cei care se ridică și arată că ei și gândesc ceva din ordinele transmise. Se văd cu ochiul liber disfuncționalități în toate sistemele, le văd toți anagajații de la portar la femeia de serviciu și la managerul instituției, dar nimeni nu spune nimic și nu face tot posibilul să se facă auzit glasul său, părerea sa și observațiile pertinente pe subiect.

……

Oricum ar fi, nu te plictisești la noi…când te intrigă unii, când te aduc la saturație alții.

Hai să schimbăm dictoanele, să muncim și să gândim, să citim și să ne documentăm, să ne asumăm puncte de vedere și să nu permitem încălcarea normelor, indiferent de natura lor. Se poate, oare ?

Mai mult în textul meu de pe http://www.catchy.ro/nicicand-nu-ne-a-cerut-dumnezeu-sa-fim-prosti/102028

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s