A face sau nu screening-uri de depistare a cancerului la sân

ecografia_mamarauml_97260

Faceți ecografii mamare, respectiv mamografii la vârsta potrivită.

Eu așa am aflat că nodulul pe care l-am descoperit nu e un sâmbure de cireașă sub pielea decolteului ci e un țesut malign.

Dar trebuie să o spun pe aia dreaptă, că ecografia sau mamografia e inutilă fără biopsie. Întregul diagnostic se bazează pe rezultatul biopsiilor. Iar ecografiile pot doar să îndrume, să găsească ceva atipic așa ca la mine, care dacă va fi văzut de medicul potrivit va putea ridica sau nu supiciuni. Mi s-a spus că am avut noroc. Că primul medic care a făcut prima ecografie, a ridicat suspiciunea de malignitate. Că majoritatea medicilor dau un raspuns favorabil la vederea unei formațiuni atât de atipice și atât de mici, încât nici nu ridică suspiciune de malignitate și nu trimit mai departe. So, am avut noroc. Noroc că am fost depistată la timp, că nu are un grad de creștere foarte mare, că e minim infiltrat în țesut și că la această etapă șansele de supraviețuire sunt foarte mari.

Biopsia, însă e a doua verigă în lanțul acesta de investigare, care poate să fie singura concludentă. Și care poate să fie greșită. Dar atunci când o primești nu prea mai ai timp să ceri alte opinii, ți s-a spus clar că e singura analiză care fără doar și poate îți poate da diagnosticul sigur, negru ( așa ca-n pozele alb-negru de provoacă lumea pe fb ) de CANCER. De regulă sunt 2 poziții pe care le ia medicul, evident în funcție de rezultatul histopatologic al biopsiei: Fie te programează scurt și repede, așa în 2-3 zile, la operația de înlăturare a țesutului malign, fie îți recomanda profilactic niște citostatice din acelea scumpe care te vor ajuta în scurt timp să nu te mai recunoști și să ai doar o umbră de speranță că ceea ce faci e spre binele tău, iar apoi ajungi la operația mult salvatoare.

Ți se cere încredere în medic, în laborator în oameni străini ție care nu au timp să analizeze cu tine toate aspectele pentru ca tu să-ți oferi un consimțământ asumat al operației ori a tratamentului prescris. Nici nu sunt suficienți medici buni pentru cât de multe cancere există astăzi. Pentru că noi nu înțelegem deloc ce înseamnă un stil de viață sănătos și nu prevenim nimic ci doar tratăm sau încercăm să tratăm o boală dobândită asumat zi de zi.

Potrivit unui studiu publicat in 2010 referitor la calitatea diagnosticării cancerului (“Quality in Cancer Diagnosis”, Stephen S. Raab MD,  Dana M. Grzybicki MD, PhD ), frecvenţa raportată a erorilor de diagnostic stabilit de medicii anatomopatologi specializaţi în patologia oncologică variază de la 1% la 15%. Alte studii arată că procentul se situează între 1-30%, cu o medie de 10 %, altele arată că media este de 20%.  Asta înseamnă că există un procent de 1 sau 2 femei din 10 care sunt greșit diagnosticate cu cancer.  Mult, puțin ? As spune prea mult, e prea mare rata de eroare.

Tu, pacientul stresat de diagnostic ce faci ? Mergi orb spre indicațiile medicilor care ți-au dovedit, mai ales în România, o încredere orbitoare în sistem și în actul medical, în precizia acțiunii și în acuratețea analizelor ?

Faci ce trebuie să faci în funcție de 2 posibilități : ai sau nu banii necesari spre a trăi și spre a-ți asuma un diagnostic. Dacă ești în categoria celor care bazându-se pe asigurarea națională de sănătate se tratează la spitalul de stat, ești la mila lui Dumnezeu, întrucât chiar ieri mi-a spus o clientă că nu are unde să-și trateze mătușa de 80 de ani de cancer, la stat, pentru că nu au paturi. Așa că selecția naturală a asigurărilor sociale de sănătate o va face să aleagă sistemul privat de sănătate, dacă va avea resurse financiare, sau dacă nu va avea resurse financiare, să aștepte să treacă așa cum a venit. Dacă ești în prima categorie începi să întrebi în stânga și-n dreapta care unde se tratează și trăiește și alegi să-ți repeți analizele la alte centre. Încă unul din țară, care iese aproape fidel primului laborator din țară și măcar unul din străinătate. Dacă nu știi, laboratorul unde a fost dusă proba ta de țesut are obligația păstrării acesteia 30 de ani, iar tu ca proprietar ai dreptul de a-ți duce proba spre alte laboratoare. Te sfătuiesc să o și duci . În 3 locuri. Alege-le tu. Te va costa evident. Dar, doar atunci ai putea să fii sigur că întreg diagnosticul tău e corect și știi pe ce cale să o apuci. Pentru că dacă procentul de eroare e atât de mare de 10-20%, tu te afli fie în acesta, fie în cel de 80-90% de rezultat corect. Cred că ai vrea să știi exact în care din ele ești și să nu parcurgi terapie inutilă dacă nu mai e nevoie de nimic în plus. Va fi alegerea ta, dar fă-o asumat.

Dacă erorile medicale sunt considerate a fi o treaptă necesară a progresului, oamenii sănătoși vor accepta mereu aceasta, mai puțin oamenii asupra cărora s-a greșit , precum și oamenii bolnavi care n-ar vrea să fie o treaptă a progresului medical, nici o cifră în statisticile de eroare, ci pur și simplu ar vrea să aibă încrederea de 100% că atât diagnosticarea cât și schema de tratament este perfectă pentru afecțiunea lui.

Am menționat mai sus despre tratarea profilactică cu chimioterapie. Trebuie să știți că există niște protocoale standard de tratare a cancerului la sân și probabil și a altora. În funcție de analizele fiecărei paciente medicul va recomanda radioterapia, chimioterapia sau hormonoterapia. Dar dacă anumite analize trec de un anumit procent, chimioterapia este recomandată de protocoalele standard. Chiar dacă nu se știe exact dacă acestea au o influență certă de distrugere a celulelor maligne, dar se știe sigur că va distruge sistemul imunitar al pacientului.

În România noastră, chiar dacă te tratezi la privat nu ți se spune că există o șansă, costisitoare e drept, care ți-ar spune dacă e sau nu necesaraă chimioterapia în cazul tău particular. Această șansă se numește analiza ONCOTYPE, și care în anumite situații , cum ar fi cazurile de diagnostic cu stadiu I, II sau III de cancer de sân invaziv, tipul cancerului de sân este pozitiv din punct de vedere al receptorilor de estrogen (ER+), din punct de vedere al receptorului de factor de creștere epidermic – negativ (HER2-) și nu prezintă noduli limfatici afectați sau metastază sau ale femeii aflată în etapa post-menopauză, diagnosticata cu noduli pozitivi (1-3 noduli pozitivi), ER+, HER2 – , pot face o diferență MAJORĂ. E vorba de o analiză personalizată care analizează biologia individuală a cancerului de sân, examinând activitatea a 21 de gene din țesutul recoltat în timpul operației. Rezultatul  poate furniza informații despre probabilitatea de reapariție a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului și despre probabilitatea de a beneficia de pe urma chimioterapiei. Adică, îți spune în concret dacă te-ar ajuta sau nu chimioterapia.

Deci adevăratele uși de diagnosticare și tratament sunt oricum închise publicului larg, care va primi pachetul standard, știindu-se foarte bine în sistemul medical că e posibil să răspundă la tratament , e posibil să nu răspundă. Dar se administrează, profilactic, pentru a putea preveni situațiile în care chiar sunt necesare și utile. La fel cum se abuzează de antibiotice de către unii medici, doar doar să prevină o potențială infecție.

Și atunci rămân pacientului doar două pârghii de reușită și succes: credința și speranța, pe de o parte și banii și încrederea în medic și în sistemul medical care va trebui să-l trateze, pe de altă parte. Vă doresc să aveți parte de toate, pentru că doar atunci veți putea lupta cu boala și cu sistemul .

Și, în ciuda faptului că știu că există o mulțime de terapii alternative care au avut succes în tratarea cancerului, dovedite și probate , vă sfătuiesc să faceți ecografiile periodice, mamografiile când se impun, să faceți analizele necesare de depistare a oricărei afecțiuni, iar în măsura în care veți întâmpina un rezultat negativ, repetați-l în cel puțin 3 centre diferite, din care unul în afara țării. E un sistem în care se fac greșeli care pot să vă coste mai mult decât ignoranța de a nu vă fi investigat la timp, e un sistem în care, cel puțin la noi, nu există încă la îndemâna oricui anumite analize care ar fi într-adevăr concludente în stabilirea unui plan clar de tratament. Și în ciuda a tot ce primiți scris NEGRU pe ALB ca diagnostic, oricât de dur ar părea, nu vă pierdeți nădejdea în Dumnezeu cel care vă va ajuta să treceți și să înțelegeți ceva din fiecare experiență trăită. Și de asemenea nu ignorați terapiile alternative care le puteți lua în paralel cu recomandările medicului, pentru că dacă am cunoaște ce înseamnă să ne hrănim sănătos, am putea evita o mulțime de boli, cu predilecție cancerul și să nu uităm că  Dumnezeu a lăsat la îndemâna noastră și leacurile pentru fiecare boală a noastră.

Sursa foto : http://www.donna-medicalcenter.ro/blog/ecografia-mamara.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s