Democrația îți dă dreptul la inițiativă legislativă

hands-220163_1280

Suntem acuzați ca popor că nu ne mai trezește nimic ca neam. Că preferăm starea de lâncezie oricărei asumări de opinii. Că nu putem să mai solidarizăm și să ne cerem în mod democratic drepturile sau libertățile. Ni se spune constant că nu suntem buni de nimic, ni se arată mereu doar exemplele negative din orice domeniu de activitate, ni se demonstrează acum că statul nu ne apără interesele și nici nu ne garantează drepturile fundamentale la sănătate,  pensie, la un trai decent pentru toată lumea. Vedem în continuare că cei care au furat mult, au plătit puțin, că banii și i-au păstrat chiar dacă li s-a întâmplat să fie privați de libertate. Suntem șocați că oamenii ies mai bolnavi din spitale decât au intrat și asta se spune acum în media. Noi o știam demult, căci numai de era chiar musai alegeam internarea pentru noi sau copiii nostri, căci era mai sigur să ne tratăm acasă. Eu nici la medicul de familie nu merg la consult cu copiii, ci îl invit frumos acasă, să-i vadă, să-i consulte și să le recomande tratamentul adecvat.  Și toate astea într-un sistem în care cotizăm frumos an de an bani grei la sănătate. La o sănătate care șubrezește în fiecare an tot mai mult.

Mă gândesc cu groază câte alte dedesupturi nu se spun public despre toată tărășenia asta cu dezinfectanții din spitale. Și cu aceeași groază mă gândesc că poate fi posibil același scenariu și pentru medicamente sau alte lucrări de interes național. Aș fi curioasă ce concentrație are asfaltul ăsta de ține o vară pe autostradă…sau dacă apa de la robinet este filtrată așa cum ar trebui la parametri impuși.

Și totuși, societatea civilă din România nu mai există ca tot unitar, nu au demarat niciun plan de a rescrie modul de organizare în domeniile vitale pentru populația : sănătate și infrastructură. Toți suntem bolnavi, toți circulăm pe drumurile publice proaste din țară, toți observăm că nu mai avem infrastructură CFR, că biletele de avion interne sunt mai scumpe decât înspre metropolele europene, dar toți acceptăm mizeriile și nu ne coalizăm spre a demara o inițiativă legislativă de reale proporții în care să semeneze toate milioanele de cetățeni nemulțumite de clasa politică actuală, indiferent de culoarea ei. Nu vă cere nimeni să ieșiți cu furci și topoare în stradă, azi nu se mai practică răscoalele în felul asta, dar faceți ceva când observați că lucrurile nu mai sunt pe făgașul normal.

Am fost în Grecia într-o perioadă când toți transportatorii erau în grevă generală. Toți transportatorii publici și privați. Adică nu mergea metroul în Atena, nici alt mijloc de transport în comun, porturile erau închise cu totul și turiștii au rămas blocați să admire obiectivele turistice pe seama agențiilor de turism care au pierdut enorm de mult în acele zile. Dar au făcut o acțiune comună, care nu a putut fi ignorată. A existat unitate, chiar și în mediul privat, unde aceștia au înțeles că pentru ca lucrurile să meargă bine, trebuie să piardă și ei puțin din afacerea lor.

Noi nu mai sprijinim oamenii care vor să vorbească, care își asumă un set de valori și care vor să păstreze valorile tradiționale și pentru generațiile viitoare. Acum nu le mai acordăm nici măcar girul democrației, căci par a fi păreri a unor oameni care vor să lupte împotriva a ceva. Cine spune ce e drept într-o democrație ? Sau România nu e democrație ci e doar o colonie a altor state care dictează în neamul nostru ?

Din punct de vedere juridic, dreptul de petiționare este garantat de Constituție, iar inițiativele legislative sunt încă permise. Deci grupul asta mic de 3 milioane de oameni care vor să inițieze un set de reguli în domeniul familiei nu a greșit procedural cu nimic.

Este o etapă premergătoare unui referendum național unde toți cetățenii , atât cei care au semnat inițiativa legislativă, cât și cei care o condamnă vehement și etichetează ca proști pe orice semnatar, vor avea dreptul de vot. Iar rezultatul referendumului va schimba sau nu Constituția României.

La cum merg lucrurile la noi, și la ce prost ne reprezintă aleșii politici în România, inițiativa referendumului național ar trebui să fie lunară în România și pe teme de interes național care niciodată nu sunt servite de către clasa politică.

Ar fi foarte logic să poți organiza un referendum chiar online, pentru a diminua costurile, și a întreba cetățenii în toate domeniile care îi privesc în mod direct. Pentru că am observat deja că nicio formațiune politică nu-și respectă anagajamentul luat, niciun politician nu îl reprezintă pe cetățeanul care l-a votat, iar democrația de fapt nu mai există. Pentru că dacă ar exista, nu văd de ce atâta supărare că sunt 3 milioane de oameni care vor să limpezească niște lucruri. Mai sunt încă 17 milioane în țară. Unde e initiativa lor legislativă ? Pe ce criterii judecăm dreptul oamenilor de a iniția un demers legislativ? Evident subiective. Și tocmai din acest motiv,  într-o masă de 20 de milioane de oameni va decide majoritatea, iar ea trebuie să aibă ocazia de a se exprima.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s