Care-i treaba cu Iepurașul ?

easter-1275790_1280

Serios, el când a apărut în peisaj ? Moș Crăciun era demult, de dinainte să fi fost eu mică. Înaintea lui se pare că era un Moș Gerilă. Ala l-am acceptat cu drag, ne aduce cadouri pentru că suntem cuminți, respecta regula darurilor de la nașterea Mântuitorului, căci cei trei magi i-au adus daruri scumpe, fiind încredințați că va fi un mare împărat. Și de atunci se aduc daruri copiilor omagiind Nașterea Mântuitorului. Deci idea de bătrân mag cu cadouri are ceva vechime.

Dar Iepurașul asta de Paște cum și când a apărut ?

De miel știam, existând ca simbolistică atât în Vechiul cât și în Noul Testament ca jertfă. Oul, ca simbol al Învierii se vopsește în roșu. Se spune că Maria Magdalena, ajungând în fața împăratului roman Tiberiu, având în mână un ou alb, i-a vestit acestuia că Iisus a Înviat din morți. Acesta, luând în derâdere afirmația femeii, îi spune că probabilitatea ca Acesta să fi Înviat e la fel de mică ca aceea ca oul ce-l ține în mână sa se transforme din alb in rosu. În acel moment oul din mâna Mariei Magdalena s-a preschimbat în roșu și așa este ea reprezentată ca Sfântă în multe icoane.

De iepurași n-am gasit menționat în nicio scriere veche. Cică apar prin Germania prin 1590 , iar la anglo-saxoni rămân de dinaintea convertirii lor la creștinism de la zeița lor a primăverii, Eosrte, ale cărei simboluri erau oul și iepurele.

În fine ne-am trezit cu el în Sărbătoare pentru că așa cresc vânzările la dulciuri. Mamă și ce bună e ciocolata în formă de iepure…îți vine s-o mănânci toată, toată, cu ouăle de ciocolată cu tot.

Nu înțelegeam strategia de marketing a asocierii iepurașului cu ouăle de găină în perioada sărbătorilor pascale. Eu n-am studii de marketing și ne asta nu pricep. Dar căutând informații cu privire la originile lor, se pare că oamenii ăștia din vânzări chiar știu să-și facă treaba. Pentru a nu supăra niciun consumator, au îmbinat tradițiile creștine cu cele păgâne, le-au trasformat în ciocolată, ca nimeni să nu-i reziste și le-au ambalat frumos colorat așa pe cel puțin câte un raft în fiecare magazin. N-ai cum să nu-i accepți. După atâta post, o ciocolată e irezistibilă, fie ea și în formă de iepure.

Și s-ar putea ca iepurașul să devină salvatorul mielului și e doar o etapă preliminară cu scop determinat de a înlocui mielul de Paște cu iepurașul de Paște. Și așa mesajele astea subliminale nu știi niciodată ce te determină să faci. Ne-om trezi peste vreo generație că după ce am tot mâncat iepurași de ciocolată să vrem să-i mâncăm în loc de miel, crezând că despre asta e vorba în tradiție. Sper doar că atunci când iepurașul va fi înlocuit cu ceva animăluț, să fie tot din categoria comestibilelor.

Și vă rog nu aruncați cu ouă roșii după cei care consumă miel, ied, pui, iepure, porc sau vită. Serios, imaginile alea cu mielul trist sunt așa doar ca să-mi asigure indigestia. Când vedeți puișorii cu puf galben vă gândiți că s-ar putea transforma într-o minunată supă sau vă gândiți să nu-i mai tăiați când sunt mari și urâți pentru că, la fel ca mielul au dreptul și ăștia la de toate și mai ales au dreptul să nu fie mâncați. Să ne întoarcem toți la mâncarea vegan sau la pastile cu vitamine ori prafuri cu proteină, iar animalele să traiască liniștite, nestresate de gândul bucătăriilor tradiționale.Iar iepurașii fricoșii ciocolatoșii să devină eroii comerțului de Paște, când mielul a fost salvat de la tăiere.

Printre simboluri și modul plasării lor în sărbătorile creștine și printre tabere de carnivori și vegani, vă doresc să păstrați măcar în suflete mesajul acestei Sfinte Sărbători a Învierii, acela al speranței, nădejdii în viața veșnică, al iubirii și al pocăinței , al iertării și al dragostei.

Hristos a Înviat!

Text publicat aici :

http://www.catchy.ro/care-i-treaba-cu-iepurasul/93758

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s