Pupici deplasați ?

sarut-fetite

Noi stăteam liniștite la o poveste, iar fetele noastre, de-o seamă, se jucau liniștite în cealaltă cameră, până când vine Patricia într-un suflet la mine și-mi spune :

–  Mami, Iulia m-a pupat pe gură !

–  Stai liniștită, mami, că din greșeală te-a pupat pe gură. Se mai întâmplă.

–  Nu din greșeală, chiar m-a pupat pe gură.

Well, cum procedezi când se întâmplă astfel de situații?

Nu, n-a fost o greșeală din partea Iuliei să o pupe pe gură pe Patricia. Pentru ea e ceva normal, firesc, nu știe cum să pupe altfel. Mama ei o pupă pe gură, tatăl ei la fel, de peste 6 ani câți are acum. Și ori de câte ori simte nevoia să-și manifeste afecțiunea, pupă lumea pe gură.

Cum să-i spui prietenei tale, fără să o jignești că o astfel de practică nu e tocmai sănătoasă și asta din chiar mai multe puncte de vedere.

Din punct de vedere al sănătății, nu e chiar normal să-ți dorești să-ți imunizezi copilul pupându-l pe gură de la stadiul de nou născut până la vârsta la care lui o să-i fie rușine sau greață de o astfel de practică. Oricât de drag ți-ar fi . Că e posibil ca pe buzele unei mame fumătoare să se regăsească particole de chestii nu tocmai sănătoase pentru un copil. Și chiar de n-ar fi fumătoare, oricum varianta asta  e o sursă de transmitere de microbi mai accentuată decât un pupic pe obrăjori ori pe frunte.

Apoi nu e tocmai un gest pe care să-l practici cu propriul copil. Sărutul pe gură are o cu totul altă conotație și știm cu toții că trezește sentimente diferite față de pupicul pe obraz. Pur și simplu pentru că apasă alt buton 🙂

Dacă pe mine m-ar pupa acum mama sau tata acum pe gură, cred că mi-ar da un șoc. Și i-aș trimite să vorbească cu cineva avizat despre asta. E un gest care nu se pretează între părinți și copii.

Cei care îl practică, până la ce vârstă o fac ? Adică e un moment în care îți dai seama că ești oarecum deplasat și că e cazul să te oprești pentru că s-ar putea să-i dai semnale greșite copilului tău, sau sa-l pui în situații stânjenitoare ori confuze? Care e percepția copilului oare în relația cu restul lumii, de a accepta cu ușurință un sărut de la o altă persoană, fie copil de același sex, fie adult care poate să vizeze și altceva? Adică nu e un risc asumat că e posibil ca printr-o situație nefericită, copilul să poată fi mai ușor expus abuzurilor pentru că nu mai înțelege limita permisă de afecțiune a terților față de el ?

Nu mai vorbesc de faptul că nu-i normal și firesc să-i insufli copilului tău ideea că așa e normal să se pupe oamenii, în orice context,  chiar și de același sex, pentru că s-ar putea ca la o vârsta foarte fragedă să-i vezi că experimentează și asta.  Iar opțiunea de a fi altfel,  s-ar putea să le-o fi dat chiar tu. Și poate că oricât de open-minded ai fi, s-ar putea să-ți dai seama că l-ai împins pe copil spre o opțiune care să-i facă viața puțin mai grea decât dacă ai fi lasat lucrurile să meargă pe calea firească a lor .

La interacțiunea fetelor, pentru a încerca să scald cumva scena, i-am spus Patriciei să-i explice colegei ei cine se sărută pe gură și de ce ea nu s-a așteptat la asta.

Eu i-am spus fetiței mele mai demult, când ne-a întrebat pe noi de ce ne sărutăm pe buze, că așa se sărută oamenii care se iubesc, soții. La acea etapă, a mulțumit-o răspunsul. A înțeles că mami și tati se pupă altfel , iar părinții și copiii se pupă altfel. Ba chiar că toți ceilalți se pupă altfel dacă nu formează un cuplu.

Pe mama Iuliei nu cred că a mulțumit-o răspunsul, din moment ce încă se sărută pe buze.

Deranjant e faptul că fetița, pentru că nu înțelege diferența săruturilor, pupă pe toată lumea pe buze. Atât colegele de grădiniță cât și pe orice altă persoană față de care vrea să-și arate afecțiunea. Și nu înțelege de ce ceilalți resping acest mod, ba chiar îi șochează.

Am văzut și reacția unei fetițe de 9 ani, care la fel , era sărutată de mamă pe buze, că efectiv se simțea inconfortabil și s-a șters rapid, cu o ușoară umbră de dezgust.

De ce-ai face asta ?

Păstrați-vă săruturile pentru iubiți și dați-le copiilor pupici pe obrăjori cum e firesc.

Text publicat pe  :  http://www.catchy.ro/pupici-deplasati/92815

Sursa foto : http://www.catchy.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s