Binele e în noi

angel-428077_1280

De ce ne discredităm ca neam ? De ce ne place să credem că la noi s-a răsturnat carul cu proști și că toate relele pământului s-au inventat la noi?

Încep să fierb când aud replici de genul : numai la noi se putea întâmpla așa ceva, așa ca la români, pe stil balcanic românesc și alte asemenea. Mă întreb, cei care le uzitează, chiar se regăsesc în ele, chiar consideră ca neamul asta e pe ducă și că tot ce-i rău s-a inventat în România ? Chiar n-au întâlnit oameni de bine, chiar n-au întâlnit oameni care sfințesc locul, în fața cărora merită să-ți dai jos pălăria ?

Eu întâlnesc zilnic oameni care demonstrează că pot să-și depășească condiția, care fac în mod voluntar bine comunității din care provin, care se luptă cu etichetările, care pot transmite celor din jur cunoștințele pe care le-au acumulat, care împart zi de zi bucurii, care iubesc lumea asta și oamenii din ea.

Vreau să-i căutați și voi printre voi. Sunt aproape, dar par insignifianți. N-o să-i vedeți la TV, nici în social media, decât atunci când alții vorbesc despre ei. Dar sunt undeva lângă voi. Căutați-i, ajutați-i să ajute mai departe. Căutați binele și frumosul din oameni, și promovați acțiunile pozitive. Nu-i lăsați când alții vor dori să le fure meritele. Fiți avocații lor. Pentru că altfel din prea mult bun simț, ei vor accepta să li se ia dreptul, de către cei mai vocali, de către cei care cred ca totul în jur este caracteristic românesc, și care declară permanent că neamul ăsta e din butuc greșit.

Luați-vă coloana vertebrală a neamului înapoi. Nu mai lăsați lumea din jur să spună mereu că avem doar lucruri prost făcute și prost gândite. Haideți să reparăm fiecare ce putem lângă noi, în comunitatea mică din care facem parte, la jobul nostru, în familia noastră, în biserica noastră. Haideți să demonstrăm că românii au multe calități și să le apreciem, să stăm mândri că suntem dintr-un neam care a avut mereu frica de Dumnezeu. Să ne aducem aminte de ea. Să trăim duhovnicește ajutându-ne aproapele zi de zi. Nu-i așa greu să faci bine, e mai greu să te lupți cu mândria că ai făcut binele. Nu-i imposibil să schimbi mentalități conduse greșit. E mai greu să te faci auzit, dar cei ce au urechi, vor auzi.

Și nu mai criticați mereu dacă nu puteți îndrepta greșelile celor din jur. Aveți dreptul să faceți asta doar după ce veți fi făcut tot ce v-a stat în putință să ajutați omul să înțeleagă unde greșește. Dacă nu l-ați ajutat să-și vadă greșeala, nu aveți dreptul să-l judecați. Nu generalizați faptele unora cu tot neamul ăsta frumos românesc. Atâția s-au jertifit pentru el, încât nu aveți astăzi căderea să spuneți că e pierdut. Nu până ce nu veți fi schimbat în jurul vostru optica celor ce cred că nimic bun nu se mai poate face în România. Că neamul asta e tot de hoți și vandali. Nu-i tot așa. Dar nu se văd ăi buni de ăi răi. Că doar cei mai puțin verticali sunt promovați și susținuți în media și în politic. Dar nu-i pierdut totul. Speranța rămâne. Aceea că în fiecare dintre noi se va trezi odată spiritul creștin românesc și că atunci veți vedea doar sămânța bună a neamului care va da rod.

Sursa foto : pixabay.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s